Door de verkeerde lichaamstaal kun je minder zelfvertrouwen uitstralen en zenuwachtig overkomen.

Wat je met je handen doet, is een belangrijk signaal. Verstop ze niet, zit niet constant aan je gezicht en geef een stevige handdruk.

Verder is oogcontact cruciaal. Uit onderzoek blijkt dat de ideale lengte 3,3 seconden is. Dan voelt de persoon tegenover je zich het comfortabelst.

Een goede eerste indruk is sneller om zeep geholpen dan je denkt. Niet alleen wat je zegt is van belang. Ook je houding beïnvloedt hoe je op de ander overkomt.

Wat je met je handen doet en hoe je erbij kijkt, het zijn allemaal signalen die je naar de ander zendt.

Kortom: lichaamstaal is dus uitermate belangrijk, of het nu gaat om een presentatie voor je werk of een profielfoto op een datingsite. Dus is het de moeite waard er aandacht aan te besteden.

Hieronder een aantal veelgemaakte fouten bij het gebruik van lichaamstaal, waardoor je minder zelfvertrouwen uitstraalt, zenuwachtiger overkomt, minder aantrekkelijk lijkt of zelfs grotere kans loopt slachtoffer te worden van een misdrijf.


Je handdruk is zwak

Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Je handdruk kan veel over je prijsgeven. In een blogpost voor Psychology Today citeert psycholoog John D. Mayer twee onderzoeken die laten zien hoe.

Uit een onderzoek uit 2000 van de University of Alabama onder studenten, blijkt dat je veel te weten kan komen over het karakter van degene die je de hand schudt. Studenten met een stevige handdruk zijn positiever, uitbundiger en minder bang in het sociale verkeer.

En een in 2008 gepubliceerd onderzoek in het Journal of Applied Psychology concludeert na gesimuleerde sollicitatiegesprekken dat studenten die aan het begin steviger de hand schudden aan het eind een grotere kans hadden aangenomen te worden.


Je vouwt jezelf op

Foto:  Strelka Institute for Media, Architecture and Design/flickr

Onderzoek toont aan dat mensen met een open houding meer aantrekkingskracht hebben dan mensen met een gesloten houding, zelfs als we ons daar niet bewust van zijn. Denk daarbij aan gespreide armen in plaats van hangende schouders of over elkaar geslagen armen.

Uit een onderzoek uit 2016 blijkt dat mannen en vrouwen met een foto in gesloten houding minder snel werden geselecteerd dan precies dezelfde mensen in een open houding.


Je verstopt je handen

Foto: Carmella Fernando/Flickr

Als je je handen uit het zicht houdt, lijkt het of je iets te verbergen hebt, staat in het boek “Crazy Good Interviewing” van John B. Molidor en Barbara Parus. Daaronder ook je handen op schoot houden of achter je rug.

Zoals Anita Barbee, professor op het gebied van maatschappelijk werk, tegen Real Simple zegt: “Iemand vertelt misschien het ene, maar deze signalen wijzen erop dat je niet het hele verhaal te horen krijgt.”


Je blijft maar aan je gezicht zitten

Foto: Gallo Images/Getty Images

Dit is een dodelijke aanwijzing dat je zenuwachtig bent.

Voormalig FBI-agent Joe Navarro, die het boek “What Every BODY Is Saying” schreef, zei eerder tegen Business Insider dat het hilarisch is als je een filmpje opneemt van iemand die nerveus is en dat dan versneld afspeelt hoe vaak we aan onszelf zitten bij stress.

Sommige mensen knijpen in hun gezicht, drukken hun wang in of wrijven over hun voorhoofd om zichzelf te kalmeren, zegt Navarro.


Je handen bewegen helemaal niet

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/flickr

Je bent geen bewaker van Buckingham Palace. Ontspan een beetje.

TED-sprekers die meer handgebaren maken op het podium worden vaker bekeken, ontdekte Vanessa van Edwards van adviesbureau Science of People.


Je loopt langzaam of met kleine passen

Foto: Drew Angerer/Getty Images

Uit een klein onderzoek uit 2013 blijkt dat gevangenen die psychopathisch gedrag vertonen mensen kunnen aanwijzen die in het verleden slachtoffer zijn geworden van een misdrijf, deels op basis van de manier waarop ze lopen.

Mensen die langzaam en met korte passen lopen, werden gezien als makkelijk doelwit en kwetsbaarder voor een aanval.

Het enige probleem is dat het niet zo makkelijk is om je manier van lopen te veranderen. Zelfs als je daar bewust op oefent, verdwijnen de effecten na verloop van tijd weer, zeggen onderzoekers. Toch is het de moeite waard om te proberen.


Je ontwijkt oogcontact — of kijkt juist te lang iemand aan

Foto: Mireya Acierto / Stringer / Getty Images

Oogcontact kan helpen bij sociale relaties en de empathie tussen mensen vergroten. Maar hoeveel is genoeg?

The Wall Street Journal meldt dat volwassenen tussen de 30% en 60% oogcontact maken tijdens een gemiddeld gesprek. Maar ze zouden tussen de 60% en 70% oogcontact moeten maken om echt een emotionele verbinding te kunnen maken.

The Cut haalt een Brits onderzoek aan dat de ideale lengte van oogcontact 3,3 seconden is. Dan voelt de persoon tegenover je zich het comfortabelst.

Lees meer: